Vuna, a naročito ovčja, sadrži masnoću lanolin. Obično ju se odvaja prije obrade, kako bi ju se kasnije dodalo očišćenoj i oplemenjenoj vuni, ili se koristilo u kozmetičkoj industriji ili u druge svrhe.
Vodootporan je i hranjiv. Dobiva se iz vune ošišane ovce. Lanolin se izlučuje iz žlijezda ovce u njihovu vunu. Tolerirana od strane ljudi sa osjetljivom kožom, neki ljudi misle da su alergični na lanolin, a ustvari su alergični na deterdžent u kojem se je vuna prala da se izvuče masnoća.
Odličan je materijal za kozmetiku, sposoban je upiti 50% od svoje težine u vodi, koje se poslije upijaju u dublje slojeve epiderme. Korišten kao omekšivač, lubrikant ili zaštitna krema, bogat u kolesterolu.
Daje visoku zaštitu kosi i sjaj i formira zaštitni sloj oko kose. Vrlo je efektivan kao prevencija gubljenja vode iz kože.